Neptunus

Loge nummer 27
Stiftad 16 maj 1954

Den yttersta av de åtta stora planeterna.
I romersk mytologi havets och sjöfartens gud (grek Poseidon), bror till Zeus och Hades. Åstadkom jordbävningar när han med sin treudd lyfte upp nya öar från havets botten. Han har även givit upphov till allt vad hästar heter, även vinghästen Pegasos.

Påskloge 2016

Det var två saker som talades mest om efter vårt Eubatmöte med efterföljande påskmiddag.

Det ena var själva påskbordet som var helt fantastiskt välsmakande.

Det andra var om Elfrida Andre’e.

Jag tror alla blev imponerade av organist Orvar’s korta föredrag om denna kvinnliga kompositör och när vi sedan fick höra ett pianostycke uppspelat så konstaterades att det var en kvinna som kunde skriva musik av yppersta klass.

Jag lyckades hitta en bild av Elfrida och den finner ni nedan efter Orvar’s sammanställning och kommentarer om den musik som spelades i Lunden.

mbh.

Johan Thunqvist

————————————————————————————————————-

Eu,Påskloge.
Intåg:Vivaldi,violinkonsert,1:a satsen.
Ideellt:Frank Sinatra,My Way.
Ljussläckning:Gammal fäbodpsalm av Oskar Lindberg,Kjell Henriksson altsax.
Soluppgång:Elfrida Andrée,Pianosonat,1:a satsen med Oskar Ekberg.
Soluppgång:Elfrida Andrée,Barnmusik-Marsch.

Kommentar:
Om Frank Sinatra. Broder Göran Hedliden,mångårig medlem i Arne Hardes orkester berättade att Sinatras storhet låg i fraseringen.
Om Elfrida Andrée,1841-1929. Föregångskvinna,den första kvinna som genomgick organistutbildning i Sverige,den första kvinnliga domkyrkoorganisten (sen dröjde det mer än 100 år till nästa). Organist i domkyrkan i Göteborg från 26 års ålder till dess hon dog. Ordnade mängder av konserter. Flitig kompositör av visor,kammarmusik,orgelmusik,symfonier m.m. Det finns fem CD:n med enbart hennes musik. På SR Play finns tre nya program kring EA och hennes musik.

wAndree

Kommentera

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><s><strike><strong>